Ontwikkelingen


Ondertekening sponsorovereenkomst met regering

 Strategic Road Map Dar Ul Sukun

In Dar Ul Sukun’s Strategic Road Map ontvouwt Morris Khurshid zijn visie op de toekomst. Morris schrijft: “As an organisation Dar Ul Sukun has a lot of potential growth across the country, and serve the vulnerable and refused segments of society, to fight poverty, ignorance and neglect and bring care and justice to handicaped and old people. To make true, and known, the ideals of sr. Gertrude in the society Dar Ul Sukun has to expand its horizon. We vision a society where all people with disability get preferential status in access to health care, education, food, shelter and employment opportunities“.

Het perspectief om door te groeien in een overvolle metropool als Karachi is beperkt. Reden voor Morris om de activiteiten van DUS niet te beperken tot Karachi maar een grote stap voorwaarts te willen maken. Hij wil Dar Ul Sukun “nationwide” op de kaart zetten. DUS is nu actief in Karachi en Quetta. En binnenkort in Rashidabad. In Peshawar kreeg Dar Ul Sukun de beschiking over een fors stuk land. Daar gaat DUS een gebouw van 1000 bedden neerzetten. Maar Morris wil ook naar Islamabad en Lahore : hij is in onderhandeling met de overheid over de toekenning van ”residential plots”.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Rehabilitation Center Tando Allahyar, Rashidabad

Op 4 uur reizen van Karachi, Oost van Hyderabad, wordt Rashidabad gebouwd. Rashidabad Memorial Welfare Organisation
ontwikkelt daar een humanitair project ter grootte van een flink dorp. Inmiddels staat er een ziekenhuis (200 bedden), een doven instituut, een blinden instituut, weeshuis, moskee, onderwijs met onderdak voor 3000 kinderen, technisch college, sportvelden etc.

Dar Ul sukun Organisation is door RMWO gevraagd om een huis voor gehandicapten en bejaarden in Rashidabad op te zetten. Capaciteit 1000 bedden. In maart 2019 wordt DUS Rashidabad opgeleverd. In een aantal appartementen komen medewerkers van DUS te wonen. De financiering van DUS Rashidabad komt voor rekening van RMWO.  Stichting Thuisfront Zuster Lemmens zal in dit project geen sponsor zijn.

 

W-E-pakistaanse-vrouwen-actie-dar-ul-sukun

Women Empowerment (W.E.)

In Quetta is door de manager van DUS Quetta een project opgezet dat er op gericht is om vrouwen “die er alleen voor staan” te helpen een gezinsinkomen te verwerven. Vrouwen kunnen deelnemen aan naai en borduurcursussen en worden geholpen om hun producten in de markt te zetten. Deze activiteten van Dar Ul Sukun in Quetta worden rechtstreeks door DUS gefinancierd. Het zijn kleine projecten. Vrouwen die hun naai/borduurcursussen succesvol hebben afgerond kunnen hun inkomen aanvullen met marktgerichte producten. Het fonds is ook opgericht om vrouwen te helpen om met een kleine bijdrage weer uit de armoedespiraal te raken en te helpen om op eigen benen te staan.

 

girls-learn-dar-ul-sukun

Girls Learn

In Quetta is het Girls Learn project gestart. Dit project biedt meisjes kansen om zich te ontwikkelen en te emanciperen. Het onderwijs in Pakistan is van slechte kwaliteit, en ouders zijn vaak ongeletterd en kunnen hun kinderen niet bij schoolwerk begeleiden. Dat heeft ten gevolge dat meisjes vaak (te) vroeg school verlaten en jong uitgehuwlijkt worden. Door Girls Learn ontvangen meisjes extra onderwijs zodat ze kunnen doorleren en emanciperen. In het I-learn project wordt aan 50 meisjes onderwijs gegeven. Het project wordt gesteund door Wilde Ganzen.